Tips bij het vinden van een goede en goedkope thermostaat
AlgemeenWonen

Tips bij het vinden van een goede en goedkope thermostaat

910Views

Er is niets fijner dan na een lange dag thuiskomen in een heerlijk verwarmd huis. Zeker gedurende de wintermaanden maken we slim gebruik van de thermostaat. Hoewel we vaak spreken over de thermostaat, weten we eigenlijk maar weinig van de aanschaf. De meeste thermostaten gaan immers een leven lang mee, dus de kans dat je een nieuwe moet kopen is zeer gering. Toch komt dit nog altijd wel voor. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan vernieuwing of omdat je een slimmere thermostaat hebt gevonden.

Een thermostaat is eigenlijk niet meer dan een fijn kastje in huis waarop je de gewenste temperatuur instelt. Anders dan vroeger, waarbij je simpelweg de radiatoren hoger zette, weet je dus precies hoe warm of koud het in huis is. De thermostaat is aangesloten aan de centrale verwarming, waardoor deze precies regelt hoe warm het in huis mag worden. De thermostaten van nu zijn ten opzichte van vroeger enorm veranderd. Deed je dat toen nog met een simpele draaischijf, beschik je nu vooral over digitale displays waarmee je eenvoudig alles regelt. Sommige thermostaten kun je zelfs bedienen met een app via je smartphone. Dit worden ook wel slimme thermostaten genoemd.

Ben jij nog op zoek naar een goede en bovenal goedkope thermostaat? Maar heb je geen idee waar je op moet letten nu het aanbod zo ontzettend groot wordt? Hier vind je enkele tips bij het vinden van een goede en goedkope thermostaat om je alvast een beetje op weg te helpen.

Persoonlijke eisen

Voordat je een nieuwe thermostaat aanschaft is het eerst belangrijk om rekening te houden met de eigen persoonlijke wensen en eisen. Wat vind jij belangrijk?

Vind je het bijvoorbeeld geen probleem als de thermostaat niet al te veel functies heeft en gaat het je er vooral om dat alles netjes aangestuurd kan worden vanuit hetzelfde kastje? Dan is een traditionele thermostaat voldoende. Deze werkt doorgaans met een simpele draaischijf waarop je de temperatuur in huis kunt aanpassen. Dit is een prima thermostaat wanneer je geen verdere opties nodig denkt te hebben. Bovendien is het ook de meest goedkoopste optie.

Wie meer behoefte heeft aan speciale functies en de thermostaat eventueel ook vanuit andere locaties wilt bedienen, heeft meer aan een zogenaamde slimme thermostaat. Hier kiezen steeds meer mensen voor en zie je ook steeds vaker terug in nieuwbouwwoningen. Hiermee kan je zelfs wanneer je niet thuis bent de temperatuur regelen. Dat is handig, want zolang je van huis bent kun je de thermostaat uitschakelen en vlak voordat je vertrekt zet je hem weer omhoog. Hiermee bespaar je eenvoudig energie en weet je zeker dat je altijd in een warm huis terecht komt.

Let ook op de cv-ketel

Naast hetgeen wat de nieuwe thermostaat volgens jou allemaal moet kunnen is het ook belangrijk om je af te vragen welke cv-ketel je nu hebt. Niet elke thermostaat kan namelijk op elk soort cv-ketel worden afgestemd. Let bij de aanschaf van een nieuwe thermostaat dan ook altijd op de cv-ketel, zodat je zeker weet dat deze compatibel zal zijn.

Geef een antwoord