Zelf een hoofdbord maken voor achter bed 6 tips
TrendsWonen

Zelf een hoofdbord maken voor achter bed: 6 tips

435Views

Een hoofdbord geeft het bed nét dat beetje extra. Het maakt de slaapkamer nog luxer en persoonlijker. Alsof je in je eigen hotelkamer slaapt! Er zijn talloos veel hoofdborden te koop, maar het is nog leuker om er zelf eentje te maken. Dit gaat het makkelijkste met MDF. Dit materiaal is goedkoop, gemakkelijk te bewerken en op verschillende manieren af te werken. Lijkt het je tof om met deze Do It Yourself aan de slag te gaan? Lees dan eerst de 6 onderstaande tips door om je goed voor te bereiden.

Tip 1. Zet het ontwerp op papier

Bepaal eerst hoe jouw hoofdbord eruit komt te zien. Wil je het hoofdbord net zo breed maken als het bed of juist over de hele breedte van de wand bevestigen? Denk daarnaast na over het design. Je kunt het super simpel houden of extra’s toevoegen als je een handige klusser bent. Denk aan een ingebouwd nachtkastje of netjes weggewerkte verlichting. Zet alles op papier en schrijf de afmetingen erbij.

Tip 2. Wees nauwkeurig met de afmetingen

Over afmetingen gesproken: neem hier echt de tijd voor. Voor een mooi resultaat is het essentieel dat de maten exact kloppen. Check alles liever één keer te vaak dan één keer te weinig. Het zou zonde zijn als het hoofdbord scheef loopt of net niet past.

Tip 3. Gebruik hoogwaardig gereedschap

Voor deze klus heb je in ieder geval een accuboormachine en decoupeerzaag nodig. Als je het echt goed wil aanpakken, gebruik je ook een schuurmachine. Zorg ervoor dat het gereedschap van hoge kwaliteit is. Hiermee werk je nou eenmaal sneller en veiliger. Daarnaast hebben de tools een lange levensduur en bespaar je op lange termijn geld. Je koopt gemakkelijk hoogwaardig gereedschap bij Mastertools.nl.

Tip 4. Zorg voor een stevige basis

Begin met het bouwen van een stevige basis. Als het frame of de achterwand niet goed in elkaar zit, zal het eindresultaat ook niet optimaal zijn. Gebruik schroeven met de juiste lengte. Ze moeten diep genoeg in het materiaal zitten, maar niet uitsteken. Je kunt eventueel nog houtlijm gebruiken voor meer stevigheid.

Tip 5. Schuur alles goed na

Als het hoofdbord eenmaal af is, raden we aan om het nogmaals na te schuren. Je wilt geen splinters vlakbij het bed hebben. Maak het daarna stofvrij voordat je gaat verven.

Tip 6. Werk af met watergedragen verf

Zet het MDF hoofdbord in de grondverf en lak het af met de gewenste kleur. Maak gebruik van een watergedragen verf zonder vluchtige organische stoffen (VOS).

Geef een antwoord