Auto leasen zakelijk is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Sowieso leasen Nederlanders vaker. Het aantal mensen (zowel particulier als ondernemer) wat auto’s leaset is alleen in het afgelopen jaar alleen al explosief toegenomen. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want een auto leasen kent ontzettend veel voordelen. Hierbij blijft het echter wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Maar waar let je dan op?
Financial lease of operational lease
Wanneer je een ‘auto op de zaak’ wilt gaan rijden, dan heb je keuze uit grofweg twee verschillende opties: financial lease en operational lease. Bij financial lease ben je vanaf dag één economisch verantwoordelijk voor het voertuig en nadat je de gehele auto hebt afbetaald (inclusief rente) wordt deze jouw eigendom. Financial lease kun je het beste vergelijken met het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt iedere maand een specifiek bedrag inclusief rente en na een aantal termijnen is de auto afbetaald en komt deze volledig in jouw bezit of op jouw onderneming te staan.
Bij operational lease is dit anders. Hierbij ben je enkel verantwoordelijk voor de brandstofkosten en de kosten voor het leasen van het voertuig. Verzekeringen en onderhoud zijn dingen waar jij je niet druk om hoef te maken. Echter, ook bij operational lease beschik je over twee verschillende opties. Namelijk: netto operational lease en full operational lease. Netto operational lease is ietwat vergelijkbaar met huren. Hierbij staat de wagen volledig op naam van de leasemaatschappij. Kies je voor volkswagen id 3 lease met volledig financial lease, dan zijn alle kosten bij het maandtarief inbegrepen en beschik je tevens over enkele zakelijke fiscale voordelen.
Is leasen financieel aantrekkelijk?
Er zijn nog genoeg mensen die niet begrijpen waarom zakelijk leasen zo interessant is. Is kiezen voor toyota yaris lease niet ontzettend duur? Deze vraag is op verschillende manieren te beantwoorden. Wanneer je over voldoende spaargeld beschikt om direct een grote investering te doen, dan kan het fiscaal aantrekkelijker lijken om de auto gewoon zelf te kopen. Hier zit echter ook een keerzijde aan. Want hiermee zorg je wel direct voor een flinke hap uit je spaarreserves. Hierdoor zou je bijvoorbeeld bepaalde investeringen voor de groei van je bedrijf niet kunnen doen. Simpelweg omdat je al een auto met eigen middelen had betaald. Vraag jezelf daarom niet alleen af of je de auto kunt kopen, maar ook wat dit betekent voor het bedrijf. Alleen dan kun je bepalen of leasen wel of niet financieel aantrekkelijk is.
Duur van het contract
Hoe lang zit je precies aan het contract vast? Dit verschilt per leasemaatschappij. In de meeste gevallen kan je zelf een keuze maken uit 36, 48 of 60 maanden. Een langere looptijd is over het algemeen onder de streep iets duurder, omdat je ook gedurende een langere periode rente blijft betalen.
Kiezen voor de juiste looptijd is heel persoonlijk. Er is geen goed of fout. Wel zijn er enkele dingen die je zeker in overweging moet nemen. Wil je bijvoorbeeld een skoda enyaq lease contract afsluiten? Maar weet je niet welke looptijd het meest geschikt is? Ga dan bij jezelf na hoe zeker het is dat je de komende jaren de auto kunt betalen. Als beginnend ondernemer kan het dan vaak ook verstandiger zijn om voor een kortere looptijd te kiezen, zodat je zeker weet dat je gedurende die periode ook daadwerkelijk de kosten kunt dekken. Ook wanneer je liever iedere twee jaar een andere auto rijdt, is het slimmer om voor een kortere looptijd te kiezen.