welke rechtsgebieden zijn er
Trends

Welke rechtsgebieden zijn er en wanneer schakel je een advocaat in?

1.23KViews

De Nederlandse burgers worden continu in bescherming genomen dankzij een aantal rechten en plichten. Hier moet je je niet alleen als burger aan houden, maar ook bedrijven en instanties hebben te maken met enkele rechten en plichten om zo nauwkeurig en betrouwbaar te kunnen werken. Gedurende het leven zal je te maken krijgen met meerdere rechtsgebieden. Soms zal dat ontstaan tijdens het werk en andere keren in je privéleven. Dit hoeft niet direct iets slechts te betekenen. De rechtsgebieden zijn er om ons te beschermen tegen onrecht. Veel mensen zijn echter niet bekend met hun rechten en weten ook niet hoe ze dit aan kunnen vechten als dat nodig is. In dit artikel vertellen we wanneer je precies een advocaat inschakelt. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet welke advocaat je nodig hebt. Dit hangt af van het rechtsgebied waar je mee worstelt. Maar welke rechtsgebieden zijn er precies?

Arbeidsrecht

De meeste mensen krijgen in hun leven te maken met het arbeidsrecht. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit recht alles te maken met de zaken omtrent het werk. Denk hierbij aan arbeidsvoorwaarden, de hoogte van het salaris, ontslagrecht en de relatie tussen werkgever en werknemer. Bij onrecht op de werkvloer kun je altijd terugvallen op het arbeidsrecht.

De wetten die onder het arbeidsrecht vallen zijn vaak niet tot in de detail geschreven. Er is een zekere marge waarin je zelf mag verzinnen hoe deze wet wordt nageleefd. Ze worden meer als richtlijn gebruikt om de plichten van de werkgever vast te stellen en de werknemer enige mate van veiligheid en zekerheid te geven. Als de richtlijnen niet juist worden nageleefd of als de werknemer of werkgever het gevoel hebben dat er iets niet strookt aan de naleving van deze wetten, kan dit worden aangevochten door middel van het arbeidsrecht. Er zijn enorm veel advocaten die jou hierbij kunnen helpen. Wij raden aan om contact op te nemen met een advocatenbureau. Zij kunnen jou wijzen naar de juiste persoon om dit rechtsgebied aan te pakken.

Bestuursrecht

In sommige gevallen kun je ook te maken krijgen met het bestuursrecht. Dit zijn de wetten die slaan op bestuursorganen. Als je het niet eens bent met een beslissing die gemaakt is door een bestuursorgaan, is het mogelijk om dit dankzij het bestuursrecht aan te vechten. Meestal gaat het hierbij om een beslissing over uitkeringen, belastingen, verblijfsvergunningen of asielaanvragen. Als je er zelf niet uitkomt en je weet zeker dat de wetten niet nageleefd worden, doe je er goed aan om een advocaat in te schakelen. Het kan echter ook voorkomen dat je niet precies weet hoe de wetten nageleefd moeten worden. In dat geval kan een adviseur al solaas bieden. Bedenk goed wat jij verwacht van een advocaat en of er écht sprake is van onrecht. Alleen bij onrecht kan een advocaat iets voor jou betekenen.

Huurrecht

 

Tegenwoordig huren veel Nederlanders een woning. Het is voor starters simpelweg niet mogelijk om aan een hypotheek te komen. In dat geval biedt huren de perfecte oplossing. Hierbij kun je echter wel te maken krijgen met enkele probleemgebieden. Zo zijn er verhuurders die niet alle wetten even goed naleven. Dit kan ook voorkomen als je een pand huurt. In dat geval is het huurrecht het enige rechtsgebied waarop je terug kunt vallen. Onder het huurrecht bestaan wettelijke regels die zijn vastgesteld voor zowel de huurder als de verhuurder. Als deze niet nageleefd worden, kun je ervoor kiezen om een advocaat in te schakelen.

Geef een antwoord