Geld lenen
AlgemeenWonenZakelijk

Waar moet je op letten bij het oversluiten van een lening

345Views

Geld lenen is niet iets waar je een gewoonte van moet maken. Soms zijn er echter situaties waarbij je hier niet aan kunt ontkomen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een woning. Er zijn maar weinig mensen die dit bedrag zonder hulp van de bank op tafel kunnen leggen. Maar ook wanneer er andere onvoorziene situaties ontstaan is het fijn om de mogelijkheid te hebben om te kunnen lenen. Maar dan wil je natuurlijk niet voor onnodige verrassingen komen te staan. Maar waar let je op bij een lening oversluiten of afsluiten? Hoe zorg je ervoor dat je nooit teveel betaalt? Wij geven enkele nuttige tips.

Wat is een lening oversluiten precies?

Voordat we een aantal handige tips gaan behandelen is het eerst belangrijk om de basis te bekijken. Want wat houdt een lening oversluiten precies in?

Bij een lening oversluiten heb je al eerder een lening lopen die je wilt oversluiten naar een andere kredietverstrekker. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je nu over een lening tegen een hoge rente beschikt en voor een veel lager tarief bij een andere kredietverstrekker kunt lenen. Vergeet niet dat dit niet zomaar mogelijk is. Je kunt niet van de een op de andere dag plotseling afscheid nemen van je huidige kredietverstrekker en verwachten dat hier geen consequenties aan verbonden zijn. De meeste kredietverstrekkers hebben namelijk bepaalde voorwaarden en kosten aan het oversluiten verbonden. Om deze kosten zoveel mogelijk te beperken, kun je gebruik maken van de volgende tips.

Maak je gebruik van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening?

Allereerst is het belangrijk om te weten van welke vorm van lenen je momenteel gebruik maakt. Maak je gebruik van een doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Bij het oversluiten van een persoonlijke lening zal je altijd voor extra kosten komen te staan. Het is afhankelijk per kredietverstrekker en in hoeverre je de lening al hebt afgelost hoe hoog dit bedrag zal zijn. Wanneer je echter een doorlopend krediet oversluit, zal je dit kosteloos kunnen doen. Je kunt deze kosteloos in een keer aflossen en vervolgens een persoonlijke lening afsluiten. Dat geldt voor zowel een doorlopend krediet als roodstaan bij een bank of creditcardschuld.

Wegen de kosten op tegen het financiële voordeel?

Voordat je een lening oversluit is het eerst belangrijk om te bepalen of het financiële voordeel van een nieuwe kredietverstrekker wel opweegt tegen de kosten. Een persoonlijke lening kan je namelijk bijna nooit kosteloos oversluiten. Hierdoor moet je vaak een flinke boete betalen, waardoor je uiteindelijk met een nieuwe lening tegen een lagere rente nog steeds net zo duur uit zal zijn. Maak daarom eerst zorgvuldig een berekening en bekijk of de voordelen van een nieuwe lening echt opwegen tegen de boete die je krijgt bij je oude kredietverstrekker. Zo weet je zeker dat je de beste deal sluit en dat het genoeg voordeel oplevert om interessant te zijn.

Kleinere leningen samenvoegen

Wanneer je meerdere kleine leningen hebt lopen kan het zeer interessant zijn om één grote lening af te sluiten en deze vervolgens snel af te lossen. Voor kleine leningen betaal je doorgaans veel meer rente dan voor een grote lening. Daarom kan het financieel aantrekkelijker zijn om al deze leningen samen te voegen tot een groter bedrag. Je leent dan één groot bedrag waarmee je direct alles aflost. Zo beschik je niet alleen over lagere maandkosten, maar worden je financiën ook nog eens een stuk overzichtelijker.

Geef een reactie