mooiste bestek
TrendsWonen

Het mooiste metaal bij het lekkerste maal

1.54KViews

Een perfecte lunch of diner staat of valt met het bestek dat je aan je gasten voorschotelt. Om niet door de spreekwoordelijke mand te vallen, hebben we een aantal handige tips voor je bij het uitzoeken van het beste eetgerei.

De basis

Zolang je genoeg vorken, messen en lepels in huis hebt, ben je al een flink eind op weg. Qua messen zou je er in ieder geval voor kunnen zorgen dat je er voldoende hebt waarmee je vlees en groenten kunt snijden en ook een aantal die meer bedoeld zijn om boter mee uit te smeren. Er bestaan zelfs vleesvorken die bedoeld zijn om door het taaiste vlees heen te prikken. Handig om ervoor te zorgen dat het tijdens het snijden niet van je bord af vliegt!

bestek

Koffie- en theelepels zijn eveneens belangrijk. Koffielepels zijn groter en hebben meer inhoud dan de varianten voor thee. Let daar ook goed op als een recept voor één van de twee vraagt! Hoe preciezer de instructies, hoe belangrijker het is om de juiste lepel te gebruiken.

Bij de koffie serveer je vast weleens taart, dus ook vorkjes daarvoor maken je inventaris compleet. Dan resten nog lepels voor het dessert en voor het serveren van je maaltijden. Met nadruk op lepels; één lepel gebruiken voor meerdere pannen of schalen wordt je namelijk niet altijd in dank afgenomen. Salades kun je hier ook mee serveren maar apart slabestek is altijd een aanrader. Nu nog een taartschep en een sauslepel en je hebt het meeste wel in huis.

Voor gevorderden

Bij toast, borrelhapjes en ontbijt kun je een apart boter/smeermes gebruiken. Haal dan ook meteen een kaasmesje om te laten zien dat je overal aan gedacht hebt! Tot slot biedt een vleesvork – zo’n lange met twee punten – houvast als je vlees vanaf de serveerschaal wilt afsnijden.

vleesvork

‘t Is niet al goud wat er blinkt

Je hebt ook nog zilver. Maar dat is wel erg duur en kost je bovendien flink wat tijd aan onderhoud. Dan is roestvrij staal wel een verstandige optie. Of er al dan geen nikkel in verwerkt is, lees je af aan de markeringen 18/0 en 18/10. Dit betekent 18% chroom en 0% of 10% nikkel. In het laatste geval ben je iets duurder uit maar heb je veel minder snel last van krassen en corrosie.

Het zegt echter niks over de kwetsbaarheid van het handvat, die uit hout of kunststof kan bestaan. Reinigen met behulp van een vaatwasser kan ervoor zorgen dat dit sneller afbrokkelt vanaf het bevestigingspunt. Was je roestvrij stalen bestek daarom altijd met de hand af!

Eendracht maakt pracht

Welk materiaal je kiest hangt waarschijnlijk af van zowel je smaak als je budget. Het is sowieso verstandig om eenheid aan te brengen in je keuze en bestek te kopen van één serie of merk. Selecteer in ieder geval onderdelen die samen een mooi geheel maken. Met het edelstaal en verzilverde bestek van Keltum, dat al sinds 1936 de hoogste kwaliteit eetgerei aflevert, zit je altijd goed.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord