Houten visgraat vloeren passen bij vrijwel iedere interieurstijl. Ze worden niet voor niets veel toegepast in historische panden, nieuwbouwwoningen en bestaande bouw.
De reden dat de houten visgraat vloer zo breed wordt toegepast, is dat je de vloer op allerlei manieren kunt leggen, in vele kleuren kunt afwerken en met vloerverwarming kunt combineren.
Welke visgraat vloer past bij jou?
Bij een houten visgraat vloer worden de vloerdelen van oudsher onder een hoek van 90 graden tegen elkaar aangelegd. Maar tegenwoordig zijn er diverse variaties op het visgraatpatroon mogelijk waardoor je je onderscheidt van de ‘standaard’ visgraat vloer:
- Dubbele visgraat: hierbij wordt de visgraatvloer dubbel uitgevoerd waardoor het visgraatmotief wat rustiger oogt.
- Driedubbele visgraat: de meest rustige variant op de traditionele visgraatvloer.
- Elleboog patroon: hierbij worden de vloerdelen een kwartslag gedraaid, waardoor het visgraatpatroon als het ware diagonaal door de ruimte wordt gelegd.
- Dubbele elleboog: een iets rustigere variant op het enkele elleboog patroon.
- Driedubbele elleboog: de meest rustige uitvoering van het elleboog patroon.
Naast de manier waarop de vloerdelen worden gelegd, kun je de visgraat vloer een klassieke uitstraling geven door band en bies rondom het patroon te leggen. Dus tussen de vloer en de muur. Op die manier ontstaat er een mooie omlijsting die voor de klassieke look zorgt.
Visgraat vloeren en kleuren
Houten visgraat vloeren kunnen in principe in iedere gewenste kleur worden geleverd. Dat komt doordat de olie waarmee de vloeren worden afgewerkt met kleurpigment wordt gemengd. Zo kan dus iedere kleur op maat worden gemaakt.
Bij houten vloeren specialisten heb je standaard keuze uit tientallen verschillende kleuren, maar weet dus dat het in de meeste gevallen mogelijk is om een kleur op maat laten maken.
Houten visgraat vloer met vloerverwarming
Een veelgestelde vraag is of een houten visgraat vloer met vloerverwarming kan worden gecombineerd. Het antwoord op die vraag is volmondig ‘ja’! Zolang je voor een houten visgraat vloer kiest die van lamelparket is gemaakt hoef je je nergens zorgen om te maken.
Lamelparket is een houten vloer die uit meerdere lagen is opgebouwd en waarbij alleen de toplaag van massief hout is. Hierdoor hebben schommelingen in de temperatuur en het vochtgehalte nauwelijks invloed op de vloer waardoor het werken van het hout tot een minimum beperkt blijft.
Maar hoe komt het dan dat zoveel mensen denken dat een houten vloer met vloerverwarming niet mogelijk is? Dat komt doordat veel mensen het verschil niet kennen tussen een massieve houten vloer en een houten vloer in de vorm van lamelparket.
Een massieve houten vloer kan namelijk niet op vloerverwarming worden gelegd, omdat het hout te hevig zal reageren op schommelingen in de temperatuur en het vochtgehalte in de ruimte. Zolang je dus voor een houten visgraat vloer van lamelparket kiest, zit je goed.