Hoe kun je het beste paarden verzorgen?
Vrije Tijd

Hoe kun je het beste paarden verzorgen?

457Views

Het verzorgen van paarden is een van de leukste activiteiten die er is. Als beginnende paardrijder, is dit een van de activiteiten die een band schept tussen jou en jouw paard die je mag verzorgen. Maar het is niet alleen een leuke activiteit uiteraard! Het verzorgen van dieren is zeer belangrijk voor hun gezondheid en het leert jou bepaalde soft skills die je later overal in je leven kan toepassen. Bovendien kunnen paarden zich minder makkelijk zichzelf verzorgen in vergelijking met andere (huis)dieren. Een handje helpen wordt dus zeker gewaardeerd! Hoe verzorg je paarden het beste? Welke producten heb je ervoor nodig en welke juist niet? Wij vertellen meer over het verzorgen van paarden in dit blog.

Wat je moet weten over het verzorgen van paarden: dagelijkse activiteiten

Een paard heeft elke dag een intensieve sessie van verzorging nodig. Als je een eigen paard hebt, dan ben je zeker een uur bezig met het verzorgen van je paard. De meeste paardenhouders verzorgen hun paard voor minimaal 3 uur per dag, wat vooral gebruikelijk is. Onder het verzorgen van een paard vallen zaken zoals het voorzien van voer (ruwvoer en vers  water), een gezondsheidcontrole, het schoonmaken van de stal en de bijbehorende water- en voerbak.

Kijk dus goed of je paard goed eet, geen verwondingen heeft en dat ze elke dag een schone stal hebben. Deze factoren hebben allemaal invloed op de gezondheid van het paard, dus het is belangrijk dat je deze activiteiten goed uitvoert en ook in een soort routine. Zo onthoud je zelf ook wat je moet doen en raak je gewend. Bovendien voelt het verzorgen dan niet als saaie taken die je elke keer moet doen!

Het verzorgen van een paard: jij als verantwoordelijke

Wees ervan bewust dat jij als baasje volledig verantwoordelijk bent voor de verzorging van je paard. Bovendien kost het veel tijd en ook geld, want je zal verschillende producten moeten aanschaffen voor paardenverzorging. Denk hierbij aan een scheermachine, grastegels of een hooinet paardenruif voor in de stal. Naast de dagelijkse activiteiten moet je ook om de zoveel tijd de hoeven bekappen, het gebit van het paard laten controleren, mogelijke vaccinaties en eventuele dierenartskosten in het geval dat je paard ziek raakt.

Tips voor het verzorgen van een paard na het rijden

Paardenverzorging houdt niet alleen in dat je een paard goed moet behandelen voordat je gaat rijden. Ook na het rijden is het belangrijk dat je veel aandacht besteed aan de gezondheid van je paard.

Om je paard gezond en fit te behouden, is het belangrijk dat je direct na het rijden voor een goede cooling down zorgt. Geef je paard dus de tijd om na het rijden even bij te komen en af te koelen. Wanneer je merkt dat je paard een rustige ademhaling heeft en niet meer hijgt, dan kun je gelijk erna andere activiteiten doen die vallen onder paardenverzorging. Het is ook belangrijk dat je je paard op de juiste manier afzadelt na het rijden. Vergeet ook niet om je paard te drogen met een handdoek of eventueel een zweetdoek.

 

 

Geef een antwoord