spaanplaat
TrendsWonen

Hoe gebruik je spaanplaat in je interieur?

3.23KViews

Een van de houtsoorten die je kan gebruiken in je interieur is spaanplaat. Maar hoe verschilt deze houtsoort van andere soorten en hoe gebruik je het in je interieur? Spaanplaat is tegenwoordig erg in trek. Vroeger werd het vooral gebruikt om bijvoorbeeld vloeren te egaliseren, maar tegenwoordig zie je het ook steeds vaker op de voorgrond. Zo is een kast van spaanplaat in je woonkamer of een tafel in je eetkamer zeker niet mis.

Wat is spaanplaat?

Als je het wel eens hebt gezien dan kun je waarschijnlijk wel een goede gok wagen waar het van gemaakt is. Het ziet er namelijk uit als samengeperste en gelijmde houtsnippers, en dat is het ook. Soms is het gewoon zo simpel. Het is vooral een erg goedkoop materiaal. Daarom wordt het nog steeds vaak gebruikt onder vloeren. Als je het toch niet ziet, moet je er natuurlijk ook niet te veel geld aan uitgeven. Bovendien wordt je gereedschap er snel bot van, dus het bewerken van spaanplaat is ook niet een erg populair bij de meeste doe-het-zelvers.

Wat is spaanplaat?

Spaanplaat onder je vloer

Tot voor kort werd spaanplaat dus vooral gebruikt onder vloeren. Het is namelijk een ruw afgewerkte houtsoort waardoor het niet werd beschouwd als een materiaal waar je meubels van zou maken, of die je als bekleding van je muur gebruikt bijvoorbeeld. Maar het is nu steeds meer in opkomst, juist door die ruwe afwerking. Het is dus een uitstekend materiaal voor een meer nonchalante en robuuste look.

Niet alleen voor onder de vloer

Als materiaal voor meubels is het dus steeds meer in opkomst, maar waarom? Het is niet het populairste materiaal om te bewerken, maar er is geen ander materiaal dat er zo uitziet. Bovendien blijft het goedkoop, dus zelfs als je gereedschap iets sneller slijt, maak je dat goed door relatief weinig uit te geven aan je hout. Bovendien is er ook veel spaanplaat verkrijgbaar die brandwerend of -vertragend is. Dat maakt het dus ook nog eens extra veilig.

Spaanplaat meubels

Vooral kasten van spaanplaat zijn populair. Het is namelijk erg makkelijk in elkaar te zetten met schroeven. Daardoor kan je gemakkelijk de indeling van de kast aanpassen of er een stuk aan vast maken. En als het een keer kapotgaat is spaanplaat bij uitstek het materiaal dat bij elke bouwmarkt te vinden is en dus is de boel zo weer gerepareerd. Ook voor tafels en bureaus in spaanplaat veel in gebruik. Zet er een paar poten van steigerbuizen onder en je hebt een fantastisch robuust meubel. Het past ook perfect in interieurs met een industriële uitstraling, of waar een industrieel uitziend meubel mooi in zou passen.

Als muur

Naast het gebruik van spaanplaat onder vloeren of in meubels kan het ook prima als wand in een kamer fungeren. Wil je een kamer een industrieel uiterlijk geven? Bekleed dan een of meer van de muren met deze platen van versnipperd hout. Zorg er dan wel voor dat je het bewerkt door het bijvoorbeeld te lamineren of te verven. Anders heb je kans dat er giftige stoffen vrijkomen en dat wil je natuurlijk niet.

Geef een antwoord