Hoe belangrijk is bijscholing op de werkvloer? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt door werkgevers. Wanneer je nieuw personeel aanneemt, mag je er vanuit gaan dat ze van een relevante opleiding hebben genoten. Relatief jonge medewerkers zullen gaandeweg vanzelf meer ervaring opdoen in het werkgebied. Vroeger was dit ook genoeg. Decennia terug waren opleidingen zelfs helemaal niet zo belangrijk als nu. De meeste mensen gingen direct na school aan het werk en konden direct werken & leren bij een organisatie.
Inmiddels is dat wel anders. Voor ieder werkgebied is wel een opleiding nodig. En dat is maar goed ook, want door deze ontwikkeling krijgen we steeds beter geschoolde mensen in Nederland. Maar hoe belangrijk is het om door te leren als je al in een organisatie werkzaam bent en wellicht al een diploma op jouw naam hebt staan? Dat lees je in dit artikel!
Veiligheid op de werkvloer
De afgelopen jaren is de veiligheid op de werkvloer steeds vaker een onderwerp van discussie. Zeker in werkgebieden waar fysiek werk wordt geleverd of waar met gevaarlijke machines of giftige stoffen wordt gewerkt. Nog al te vaak gebeuren er ongelukken op de werkvloer, soms zelfs met fatale afloop. Om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren is het belangrijk dat alle lagen van een organisatie op de hoogte zijn van de richtlijnen. Hiervoor zijn uitstekende cursussen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een NEN3140 training voor werknemers in de elektrotechniek. Dit soort trainingen kunnen het verschil maken tussen leven en dood.
Het is daarom voor werkgevers belangrijk om te weten dat bijscholing niet alleen noodzakelijk is om de kennis van het personeel te vergroten, maar ook om de veiligheid te waarborgen.
Een leven lang leren
Dacht je na een lange opleiding eindelijk klaar te zijn met school? Dan heb je het goed mis! In Nederland vinden we bijscholing steeds belangrijker. Uit onderzoek van het CBS blijkt zelfs dat ons land tot de top 5 Europese landen hoort waarbij een leven lang leren geldt. Dat is ook niet zo vreemd, want we leven met een zeer dynamische arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt van tien jaar geleden lijkt helemaal niet meer op de arbeidsmarkt waar we nu mee te maken hebben. De komst van nieuwe apparaten en technieken maken het noodzakelijk dat mensen zich laten bijscholen.
Meer kansen op de arbeidsmarkt
Dit is misschien wel het grootste voordeel van bijscholing. Doordat mensen steeds hoger opgeleid zijn in ons land, wordt het ook moeilijker om aan de juiste baan te komen. Er liggen immers enorm veel kapers met dezelfde capaciteiten op de loer. Door zelf aan bijscholing te doen, vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt.
Heb jij in jouw werkgebied bijvoorbeeld vaak te maken met meet en regeltechniek? Vergroot dan jouw vakkennis en ervaring door een extra cursus te doen. Vaak duren deze cursussen slechts enkele praktijkdagen en kun je vervolgens direct de opgedane kennis in de praktijk uitvoeren. Wanneer je veel cursussen en opleidingen volgt, zal dit jouw CV direct een stuk interessanter maken voor een werkgever. Bovendien laat je zo ook zien dat je leergierig bent. Iets waar de gemiddelde werkgever tegenwoordig heel blij van wordt!