Duurzame auto’s
AlgemeenWonen

Duurzame auto’s

780Views

Duurzaamheid wordt in onze modern samenleving steeds belangrijker. Er komt namelijk een dag aan dat alle olie op is en we dus moeten leren leven in een wereld zonder benzine en diesel. In deze wereld gaan wij energie halen uit een aantal verschillende bronnen: water-, wind- en zonenergie gaan steeds belangrijker worden in ons dagelijks leven.

Misschien zien we de meest duidelijke verandering in de verduurzaming van onze samenleving wel in de auto’s die we rijden. Waar een paar jaar geleden alleen de mensen die het echt heel graag wilden in een elektrische auto rijdt nu de grote massa op stroom. Dat is mooi, maar het wekt ook een aantal vragen op.

De voordelen

Een duurzame auto heeft veel voordelen. Zo hoef je nooit meer te tanken wat enorm veel geld scheelt. Je kan je elektrische auto gewoon opladen achter een laadpaal voor thuis. Je kan dus ’s avonds na het werk de stekker in je auto stoppen en de volgende wakker worden met een volle ‘tank’. Rijden op stroom is ook veel goedkoper dan benzine of diesel. Waar een liter benzine gemiddeld 1,60 tot 1,70 kost, kost het slechts een paar euro om je auto op te laden.

Een auto op elektrischiteit is ook stiller dan een verbrandingsmotor. Zo’n motor werkt door benzine te verbranden, dat veroorzaakt een explosie die wordt omgezet in bewegingsenergie. Die explosies zorgen natuurlijk voor enorm veel lawaai en trillingen. Een elektrische auto heeft daar geen last van, die heeft slechts een paar bewegende onderdelen, waardoor hij veel stiller is.

Opladen

Het grote probleem dat veel mensen hebben met een elektrische auto is het opladen. Tanken met een benzine auto kost slechts een paar minuten. Een elektrische auto opladen duurt veel langer, sommige modellen kunnen het in een half uur, maar dat is nog steeds veel langer dan een benzine auto. Als je merkt dat een elektrische auto bijna geen bereik meer heeft moet je dus zoeken naar een laadstation om de auto een hele tijd op te laden. Veel mensen vinden dit het grootste nadeel aan een elektrische auto. Gelukkig is voor dit probleem een oplossing

Thuislader

Een elektrische auto is op verschillende manieren op te laden, zo kun je hem op de eerdergenoemde tankstation aan een laadpaal opladen, maar dat duurt lang. De oplossing voor dit probleem is een laadpaal voor thuis of een wallbox. Bij een laadpaal wordt een paal geplaatst bij je huis zodat je je auto kan opladen met je eigen stroom. Een wallbox is eigenlijk bijna hetzelfde, behalve dat die aan de muur is gevestigd in plaats van in de grond, dat maakt het ideaal voor huizen met een garage.

Met een wallbox of laadpaal kun je dan na een werkdag gewoon naar huis rijden en je auto daar opladen waardoor je nooit zonder stroom zit. Omdat laadpalen en wallboxen vaak minder stroom geven dan de palen bij een tankstation doen ze langer over het opladen, wat voor veel mensen geen probleem is aangezien ze de auto ’s avonds en ’s nachts opladen. Het voordeel van de langere laadtijd is echter dat de accu minder belast wordt en daardoor langer mee gaat. Elektrisch rijden krijgt dus langzaam maar zeker steeds meer voordelen, en steeds minder nadelen!

Geef een antwoord