De online cultuur: goed of niet?
TrendsVrije Tijd

De online cultuur: goed of niet?

584Views

Deze blog is speciaal voor ouders! We kunnen er niet meer omheen: smartphones, tablets, draadloos internet, de techniek ontwikkelt zich meer en meer en als kind geen smartphone heeft hoort hij/zij er eigenlijk niet meer bij. Wanneer je in de pauze een middelbare school binnen loopt zit het gros van de leerlingen met hun mobiele telefoon in hun handen. Daar waar ze vroeger veel meer echt met elkaar praatten. Er is vanuit diverse hoeken kritiek dat de leerprestaties van leerlingen hierdoor achteruit gaan omdat hun concentratie hierdoor vermindert. Inmiddels zijn er speciale ipad scholen waarbij lesgegeven wordt op de ipad. Maar complete tegenstanders hiervan hebben wifi-vrije scholen ontwikkeld. Misschien ben je ook een ouder die rekening houdt met de invloed van draadloze techniek op het functioneren van het kind op school. In dat geval kun je ervoor kiezen om jouw kind op zo’n wifi-vrije school te plaatsen.

 

Geef je je kind een smartphone?

Ben je een ouder en heb je ervoor gekozen jouw kind een smartphone te geven? Dan is het je vast niet onopgemerkt gebleven dat er regelmatig allerlei afkortingen voorbij komen. Misschien heeft jouw zoon of dochter het wel eens over sfs, LMAO, of LOL. Maar als ouder denk je vast: wat is dat in godsnaam? Dus hierbij leggen we je dit uit. Jongeren zitten in een online cultuur en gebruiken deze afkortingen vaak op social media. De sfs betekenis is onder andere shoutout for shoutout. Hierbij vraagt een van jouw volgers, bijvoorbeeld op instagram op Facebook of je zijn/haar account op jouw account promoot. Hij/zij doet in ruil daarvoor dan hetzelfde. LMAO wordt ook veel gebruikt op social media en hiermee bedoelen jongeren: laughing my als off. Ook het woord wollah komt vaak voorbij in de online jongerencultuur (maar ook op straat). En dit betekent ‘ik zweer het je’, of ‘ik meen het serieus’.

 

Eigen wereld

Zodoende zie je dat jongeren een compleet eigen wereld hebben gecreëerd, met een eigen taal, zoals sfs en wollah. Velen staan erg onder invloed door de online sociale media en de ontwikkelingen van de draadloze techniek. Is het een goede ontwikkeling die voor een betere gezondheid van de jeugd zorgt? Of raken ze hierdoor juist afgezonderd van het gezonde echte leven en ondermijnt het hun leerprestaties? Het is altijd goed het gebruik van moderne technologie van jouw kind in de gaten te houden en hier ook limieten voor te stellen zodat het gebruik verantwoord en leuk blijft en er genoeg tijd overblijft voor hobby’s die niets met de mobiel te maken hebben. Tevens is het van belang dat het kind wel zijn school behaalt en dat er niet teveel aandacht gaat naar social media.

Geef een antwoord