C02
Algemeen

CO2, gevaarlijk in je binnenklimaat?

2.6KViews

Is CO2 überhaupt gevaarlijk? Als je de wetenschappers moet geloven, is het antwoord hierop; nee. Het is niet brandbaar en het is niet giftig, maar toch als er teveel CO2 aanwezig is, in een ruimte waar je heel de dag verblijft, is dat niet goed voor onze gezondheid.

Wat is CO2 eigenlijk?

Wie weet herinner je het nog van de natuurkunde lessen, maar voor degene waarvan het niet is blijven hangen, leggen we graag uit wat het is. CO2 is Koolstofmonoxide, ook wel koolzuurgas genoemd. Het is een verbinding van koolstof en zuurstof, een gas wat van nature voorkomt in onze atmosfeer. Het gas is kleurloos en geurloos, wanneer het in zijn zuiverste vorm is.

Het is voor te stellen dat wetenschappers zeggen dat het gas niet giftig is. Als we in een ideale wereld zouden leven, waar de mens niet voor extra uitstoot zou zorgen, zouden deze wetenschappers gelijk hebben. Maar we leven niet in een ideale wereld, we stoten ontzettend veel CO2 uit. Buiten dat we met zijn allen ademhalen, rijden we ook in auto’s, gaan we op vakantie met het vliegtuig en gaan we met de trein naar het werk. En dat is alleen nog maar de uitstoot die we buitenshuis veroorzaken.

wat is co2

Teveel CO2 in een ruimte

Stel we doen een CO2 meting in een binnenruimte die goed geventileerd is, dan zou je idealiter uitkomen, op een resultaat van 0,1 volume % Koolstofmonoxide. Deze waarde mag nooit meer dan 0,12 vol% zijn. Dit laatste getal kan bij uitzondering verhoogd worden tot 0,15 %vol. Bijvoorbeeld als je normaal gesproken op kantoor zit met drie personen, maar je werkt een ochtend met tien personen op datzelfde kantoor. Het is dan een kortdurende verhoging, waardoor de CO2 meting eenmalig hoger uit zal pakken.

Een ruimte waar je woont of werkt moet altijd goed geventileerd zijn, als dit niet het geval is dan kan de CO2 uitstoot te hoog oplopen. Met het blote oog is dit niet op te merken, daarom is het verstandig meetapparatuur in huis te hebben. Niet alleen op kantoor, maar ook in je eigen huis. Zo zie je door de CO2 meting, iedere dag of er in je huis niet te veel koolstofmonoxide aanwezig is.

 

Lichamelijke symptomen

CO2 is dan wel niet te zien, maar het is wel te merken, als het te hoog is. De volgende symptomen kunnen optreden bij een teveel aan CO2 in een binnenruimte:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Snellere overdracht van ziektekiemen
  • Verergering van allergieën.

Al deze symptomen lopen op gedurende de dag, behalve natuurlijk het verspreiden van ziektekiemen dat merk je niet gedurende dag, maar op een later tijdstip, als je een flinke griep of verkoudheid te pakken hebt. Wordt de een na de ander ziek op kantoor, dan is het tijd een CO2 meting uit te voeren.
Voorkom een hoge CO2 uitstoot binnenshuis
Als je een te hoge uitstoot van koolstofmonoxide wilt voorkomen, dan moet je ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Als er geen geautomatiseerd ventilatiesysteem in je huis, of kantoor is, zorg dan dat er tijdig een raam open gezet wordt. Ook al is het koud buiten, laat de ruimte altijd even een korte periode luchten. Als je op kantoor bent is het een goed idee dit te doen tijdens de pauze, iedereen verblijft dan in een andere ruimte.

Zet thuis ook dagelijks de ramen open, vooral op de slaapkamers. Gedurende de dag kunnen de kamers luchten, zodat je in de avond met een gerust hart kunt gaan slapen. Ben je geen koukleum? Zet dan je raam ’s nachts ook op een kiertje, zo blijft de slaapkamer goed geventileerd.

Geef een antwoord