Als zzp’er een pensioen opbouwen?
Zakelijk

Als zzp’er een pensioen opbouwen?

303Views

In loondienst wordt een deel van je salaris in een pensioenfonds gestopt. Dit regelt je werkgever. Als zzp’er ben jij daar zelf verantwoordelijk voor. Dit is ook een van de redenen dan bijvoorbeeld je uurtarief een stuk hoger ligt dan het uurloon wat je bij je laatste werkgever kreeg. Je moet van je tarief namelijk zelf werkverzekeringen, belastingen en pensioen regelen. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Er zijn namelijk meerdere manieren om voor jezelf een leuk bedrag voor later te sparen. We geven je hier een aantal populaire manieren om als zzp’er een pensioen klaar te zetten.

Heb je als zzp’er ook recht op AOW?

Ja, het AOW is een basis inkomen die iedereen krijgt wanneer hij of zijn de AOW-leeftijd bereikt. Hiermee heb je het alleen niet heel ruim. Daarom is het pensioen voor veel mensen ook belangrijk. Als je zo lang hard gewerkt hebt, wil je natuurlijk op je oude vrije dag wel van het leven kunnen genieten!

Optie 1 — Geld sparen

Elke maand een bedrag opzij zetten op een spaarrekening met zoveel mogelijk rente. Dit is een veilige optie. Je kunt eenvoudig uitrekenen hoeveel je ongeveer moet sparen. Het enige lastige in de berekening is de vraag hoe oud je wordt. Stel, je wordt 87. Dan heb je momenteel 20 jaar nodig om te overbruggen. 20 x 12 maanden = 240 maanden. Bedenk hoeveel je maandelijks nodig hebt en vermenigvuldig dit met de 240 maanden. Je kunt in je achterhoofd houden dat je ook een AOW krijgt en dit van je maandelijkse kosten aftrekken. Hoewel geld sparen een veilige keuze is, is dit ook een van de moeizaamste manieren om een goed geldbedrag neer te zetten.

Wel kun je kijken naar een spaarrekening waar je je geld vast zet voor een langere tijd. Hiermee worden meestal betere rentes aangeboden!

Optie 2 — Pensioenbeleggen bij de bank

Om meer uit je gespaarde geld te halen, kun je je geld laten beleggen door bijvoorbeeld je bank of andere professional. Hierdoor groeit je geld zonder dat je hier zelf veel moeite voor hoeft te doen. Je betaalt uiteraard wel kosten aan de bank of professional voor de service.

Optie 3 — Zelf beleggen

Wil je liever het heft in eigen handen nemen? Dan kun je zelf gaan investeren om een leuk pensioenbedrag te bouwen. Zorg er wel voor dat je zo gespreid mogelijk investeert en met het oog op lange termijn. Je kunt bijvoorbeeld verschillende aandelen of ETF’s kopen en daarnaast een aantal crypto munten op Anycoindirect. Wanneer je zelf kiest om te beleggen loop je wellicht meer risico, zorg er dus voor dat je goed de bedrijven onderzoekt waarin je wil investeren.

Geef een antwoord