Alle voordelen van groene schoolpleinen op een rij
Algemeen

Alle voordelen van groene schoolpleinen op een rij

131Views

Helaas zijn de meeste schoolpleinen tegenwoordig volledig of grotendeels betegeld. Dat is hartstikke zonde, want een schoolplein met veel groen levert zoveel voordelen op dat het eigenlijk een no-brainer is ten opzichte van een grijs schoolplein.

In dit artikel bespreken we alle voordelen, hopelijk kunnen we jou ook stimuleren om het schoolplein te vergroenen.

De voordelen van een groen schoolplein

De belangrijkste voordelen van een groen schoolplein voor kinderen zijn:

  • Een groene speelomgeving draagt bij aan een leuke speelervaring. Denk maar eens terug aan je eigen kindertijd. Tijdens verstoppertje had je bijvoorbeeld je favoriete verstopplek ergens tussen de struiken. Het spelen werd daardoor avontuurlijker en leuker.
  • Een groene omgeving stimuleert om meer buiten te spelen. En door buiten te spelen ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden, een betere motoriek en neemt ook nog eens de kans af dat ze met overgewicht te kampen krijgen.
  • Een goede omgeving heeft een verkoelend effect, waardoor het tijdens warme zomerdagen aangenamer is om buiten te spelen dan op een plein wat compleet betegeld is. En aangezien we steeds vaker te maken krijgen met extreem warm weer, is een groen schoolplein eigenlijk een must geworden.
  • Over het algemeen krijgen kinderen die het leuk vinden om naar school te gaan meer vriendjes. En een groen schoolplein maakt het leuker om naar school te gaan.

Naast de voordelen voor kinderen, bieden groene schoolpleinen ook een aantal belangrijke voordelen voor de natuur. Dit zijn die voordelen:

  • Een groen schoolplein met een goede mix van bloemen en planten zorgt voor voedselbronnen en schuilplaatsen voor allerlei dieren. Denk bijvoorbeeld aan insecten, vlinders, vogels en niet te vergeten: egels. Deze dieren hebben het steeds zwaarder, omdat steeds meer natuur verdwijnt en tuinen vaker betegeld worden dan vroeger het geval was.
  • Zoals we eerder al aangaven, nodigt een groen schoolplein uit om op ontdekking te gaan. Kinderen leren bijvoorbeeld hoe vogels nestjes bouwen en bijen honing verzamelen. Doordat kinderen dergelijke kennis opdoen, krijgen ze meer respect voor de natuur en zijn ze eerder geneigd om er zorgzamer mee om te gaan.
  • Een groot probleem waar de natuur en de mens mee te kampen heeft, is dat bij hevige regenval gebieden blank komen te staan. De kans op wateroverlast neemt af met een groen schoolplein, omdat beplanting immers veel meer regenwater kan opnemen dan tegels????.

Een groen schoolplein is de moeite waard!

Gezien al deze voordelen kunnen we niet anders stellen dat het absoluut de moeite waard is om in een schoenschoolplein te investeren. Tel daarbij op dat er ook nog eens diverse subsidiemogelijkheden beschikbaar zijn om het groene schoolplein te bekostigen. Het is dus absoluut de moeite waard om van jouw grijze schoolplein een groen schoolplein te maken.

Geef een antwoord